Tips och köpguider

Så skapar du det optimala mötes-/konferensrummet

Innan ni försöker nå den ultimata utformningen av rummet bör ni ställa er frågan vad ni ska ha det till. Har ni olika typer av möten med olika längd och antal deltagare? Kommer det att vara fullbokat eller blir främsta användningen av rummet en lugn arbetsvrå för medarbetare som vill komma bort från stök och stoj i kontorslandskapet? Ska det fikas eller till och med ätas där? Är rummet för internt bruk eller bör det ha en viss representativ nivå för att imponera på kunder och samarbetspartners?

Inred mobilt och aktivitetsbaserat

När ni vet lite mer är det dags att inreda. Även om ni tycker att behoven saknas är det bra att i möjligaste mån försöka skapa flexibilitet. Se till att det lätt går att ställa om från det traditionella rundabordssamtalet till en föreläsningssal där alla mötesdeltagare är vända åt samma håll. Planera för möjligheten att konferera stående. Förutom att det är nyttigt för ryggen att stå finns det undersökningar som visar att det ökar kreativiteten.

 

Men stolar bör ni nog ändå ha i mötesrummet och har då att välja mellan stabila, stationära möbler eller mer flexibla. Stapelbara och lättflyttade stolar har sina uppenbara fördelar, medan stoppade fåtöljer med snurrbart stativ har sina. Det ena behöver kanske inte utesluta det andra.

Tekniken i centrum

Förr i världen var ett konferensrum ett tomt rum med bord och stolar, en lampa i taket, en griffeltavla och på sin höjd en overheadapparat i hörnet. Nu står tekniken i centrum och planera utifrån de tekniska hjälpmedel ni behöver, och på vilket sätt ni kan inreda för att optimera användandet av dem.

Konferensdeltagarna kommer att behöva ström för att ladda telefoner och laptops. Smarta, infällda eluttag i konferensbordet kan vara en smidig lösning. Även projektorer och lampor kräver el. Se till att sladdarna dras snyggt och funktionellt, så att de varken distraherar eller fungerar som snubbeltrådar. Whiteboard och blädderblock kräver inga sladdar, men är kanske mer beroende av bra ljussättning. Ska ni kunna ha med mötesdeltagare på telefon eller videolänk, se till att förbered för det på en gång.

När det gäller den tekniska utvecklingen är väl det enda vi vet riktigt säkert att den kommer att gå snabbare än vi anar. Det är inte lätt att planera för det oplanerade, håll därför ett öppet sinne för att kraven på mötesrummet kommer att vara helt andra inom kort, så att inte inredningen blir föråldrad i förtid.

Nu börjar det bli klart, men ett par detaljer återstår, varav en inte går att se – ljudet. Är det tänkt att många konferensdeltagare ska träffas och brainstorma är det viktigt att akustiken är anpassad för det. Kanske finns det behov av ljudabsorbenter. Ett riktigt stort konferensrum kanske ska utrustas med någon form av högtalarsystem.

Och sist, men inte minst – se till att det går att trivas i lokalen! Ni är visserligen där för att arbeta, men man arbetar inte sämre för att det råkar vara mysigt och hemtrevligt, troligen tvärtom. Så tänk till lite när ni väljer färger på såväl golv och väggar som på gardiner och stolar, och inte minst ljusinsläppet kan göra stor skillnad för hur länge man orkar jobba effektivt och kreativt i rummet.

 

Att tänka på när ni köper in nya kontorsstolar

 

En bra kontorsstol är kanske kontoristens viktigaste hjälpmedel. En ergonomisk stol underlättar för muskler och leder att må bra, ger dig bra blodcirkulation och skaver ingenstans. Sitter man illa hjälper det inte att ha en snabb dator, bra belysning och ett ståtligt skrivbord. En dålig stol resulterar förr eller senare i värk. Och om vi vänder på det, en bra skrivbordsstol av hög kvalitet ökar produktiviteten och får dig att trivas på jobbet.

Sitter man 40 timmar i veckan på sin arbetsplats blir det runt 1900 timmar om året. Jämför med en säng, där man tillbringar ungefär lika mycket tid. Där lägger man ofta mycket tid och pengar för att hitta den perfekta möbeln, som uppfyller alla möjliga krav man kan ha.

Att köpa rätt stol får därför under inga omständigheter slarvas med. Börja med att specificera vad du är ute efter. Ska du ha stolen själv eller ska den användas av flera personer? Vad ska du göra i stolen? Har du alltid händerna på ett tangentbord eller ska stolen även fungera för möten, telefonsamtal eller något helt annat? Ska den vara lätt att flytta på? Behöver den hjul?

När du är klar över användningsområdet vet du också vilka egenskaper du ska lägga störst vikt vid. Här är några saker som är värda att tänka på:

 

  • Kontorsstolen bör vara enkel att justera. Särskilt om stolen ska kunna användas av flera personer måste det vara lätt att få till passformen.

 

  • En del stolar har steglös justering medan andra har ett antal olika steg att välja mellan. Det förstnämnda kan bli mer exakt, men knepig att få till och därför olämplig om ni är flera som ska dela på stolen. 
  • I princip alla stolar går att justera i höjdled, och på de flesta kan man också justera lutningen, men ju fler olika justeringar som går att göra desto mer optimal kan stolen bli för användaren. På en mer avancerad stol kan du ställa in vinkeln på ryggstödet, höjden på armstöden osv. Ergonomi är A och O. 
  • Bra stolhöjd är viktig. Fötterna ska nå ner till golvet utan att knäna hamnar under hakan. Låren ska vara parallella med golvet och ges stöd hela vägen, så att knävecken hamnar vid kanten av sitsen. För mycket långa eller korta personer är det inte alls en självklarhet att alla justerbara stolar går att justera för att passa dem. Ett kompletterande fotstöd kan vara lösningen för den korta kontoristen. 
  • Ryggstödet bör vara justerbart så att det passar din svank. Idealet är att sitta rak, varken framåt- eller bakåtlutad. 
  • Materialet/stoppningen i både sittdyna och ryggstöd ska vara lagom mjukt för att ge rätt stöd. Tyget ska andas så att det inte blir för varmt utan känns bekvämt även under långvarig användning. 
  • Armstöden ska ge armbågarna stöd vid 90 graders böjning. Armarna bör vara nära kroppen.  
  •  Om du har behov av hjul på stolen, se till att de passar dina behov. En mjuk heltäckningsmatta behöver hårda hjul för att rulla lätt medan ett hårt underlag kräver mer följsamhet. Tänk också på att plasthjul kan förstöra exempelvis ett trägolv om du inte har matta eller golvskydd under stolen. 

 

 

Men hur bra stol du än har är inte människan skapt att sitta alltför långa pass vid ett skrivbord. Glöm därför inte att ta regelbundna pauser då du sträcker på kroppen. Finns det möjlighet att då och då stå vid arbetsbordet är det ännu bättre.