Inredning bokhylla

Är det någon möbel som aldrig tycks gå ur tiden är det bokhyllan. Bokhyllor är ett mycket praktiskt alternativ för den som vill ha bra förvaring och som samtidigt vill spara på golvytan. Ett vanligt missförstånd är att bokhyllor endast kan användas till böcker, men med våra spännande tips kan du inreda bokhyllan snyggt och använda den till allt från böcker till dekorationer, fotografier eller andra föremål som du gillar.

Inreda bokhylla snyggt

När du vill inreda bokhylla snyggt finns det flera saker som är viktiga att tänka på. En bokhylla är en möbel vars syfte är att du ska kunna förvara saker, men förvarar du alldeles för mycket är det lätt att hyllan ser skräpig och rörig ut. Det bästa är att utgå från att bokhyllan är en inredningsdetalj och således inreda den därefter, t.ex. med växter, prydnader och andra inredningsdetaljer.

Ska den vara funktionell eller en inredningsdetalj?

Att inreda bokhyllan snyggt är ingen konst om du tar del av våra bästa tips. Det första du ska fundera på är vad syftet med bokhyllan är. Vill du att bokhyllan fungerar som en plats för böcker eller ska den mer fungera som en uppvisningshylla med favoritprylarna?

Detaljer

En bokhylla är vanligtvis stor och tung och då är detaljerna extra viktiga. Detaljer kan vara allt från fotografier till dekorationer som får hyllan att kännas mer personlig. Här kan du välja detaljer som sticker ut och som drar extra mycket fokus till bokhyllan, t.ex. prylar i färger som bryter av eller växter som ger värme och grönska.

Lager

Det finns flera olika sätt att inreda bokhyllan snyggt, men ett knep är att arbeta med olika lager. Genom att arbeta med lager kommer du inte bara dra nytta av bokhyllans hyllplan och utrymme till max, utan du får också en bokhylla som ser välplanerad ut. Böcker behöver t.ex. inte stå på höjden, utan kan med fördel ligga på varandra.

Växter

Det finns få saker som får ett hem lika hemtrevligt och varmt som växter. Växter är inte bara utmärkta för dig som vill få ett hem med renare luft, utan de är också perfekta inredningsdetaljer och optimala att ha i bokhyllan. Överdriv dock inte, utan satsa på 2–3 växter som blir fina färgklickar!

Färger

När det kommer till valet av färger i bokhyllan bör du utgå från den färgskala du har i ditt hem. Visst kan du använda små detaljer som bryter av, men majoriteten av föremålen i bokhyllan bör ha samma eller liknande färger som resten av inredningen hemma. Det gör att bokhyllan ser mer stilren ut, samtidigt som hemmet blir snyggare inrett.

Olika bokhyllor

På marknaden finns det mängder med olika bokhyllor som du kan välja mellan. Här hittar du både takhöga bokhyllor, låga bokhyllor, bokhylla i trä, stringhyllor, bokhyllor med skåp och mycket mer. Här kan du läsa mer om olika bokhyllor som finns och hur du kan använda dig av de på bästa sätt.

Bokhylla trä

En bokhylla i trä passar lika bra i vardagsrummet som i sovrummet, barnrummet eller till och med i köket. Trä är inte bara ett material som är mycket hållbart och stabilt, utan det är också robust och tål vanligtvis en hel del tyngd.

Vit bokhylla

Med en vit bokhylla kan du ljusa upp ditt rum, samtidigt som du får en perfekt plats för förvaring. Vit bokhylla kan komma i alla möjliga former och storlekar, men också i olika material. Du väljer det som passar dig och ditt hem bäst.

Svart bokhylla

En svart bokhylla lämpar sig bra för dig som föredrar den lite mörkare och murrigare inredningsstilen. En svart bokhylla lämpar sig bra mot vinröda väggar, men fungerar minst lika bra mot vita, gråa eller beiga. Precis som med vita bokhyllor finns det svarta i olika former, höjder och designer.

Bokhylla med skåp

Bokhyllor med skåp blir allt mer populära och är ett bra val för dig som vill ha både öppen och stängd förvaring. På hyllorna kan du placera inredningsdetaljer som du vill ska synas extra mycket och i skåpet förvarar du ting som du vill ha mindre synliga.

Bokhylla stege

Att använda en stege som bokhylla blir allt mer populärt. Dessa bokhyllor har formen och designen av en vanlig stege, men kan användas som hyllplan till allt från böcker till växter och fotografier. Den största fördelen med dessa bokhyllor är att de är mycket enkla att förflytta.

Retro bokhylla

En retro bokhylla lämpar sig för dig som älskar den lite äldre inredningsstilen från 70- och 80-talet. Retro bokhyllor är vanligtvis tillverkade i trä och kan bestå av både hyllplan såväl som underskåp. Det är inte ovanligt med detaljer i metall, t.ex. hyllplan eller beslag.

Måla om bokhylla

Genom att måla om en bokhylla kan du få den exakt i den kulör som du vill ha. Det ger dig en bokhylla som är mer personlig och som får ditt hem att bli unikt.

  1. Förbered bokhyllan genom att tejpa alla delar du inte vill få färg på. Det är även viktigt att sandpappra ytan för att färgen ska hålla och fästa bättre. Se till att sandpappret inte är för grovt så repor syns igenom när du målar senare.
  2. Använd alltid en färg som är anpassad för snickerier och skippa väggfärg eller andra färgtyper.
  3. Se till att du använder dig av minst två lager täckfärg för ett optimalt resultat.
  4. Låt alltid bokhyllan torka i minst ett dygn innan du ställer tillbaka den. Låt den även torka mellan lagren i minst den angivelse som står på färgburken under steg 3.

På lovelyhome.se kan du få fler tips på vad du ska tänka på när du ska måla om bokhylla.

Relaterade inredningstips