Inredning kök – Inspiration

Att inreda i köket är väldigt roligt, men det kan också vara knepigt att få det både snyggt och praktiskt på samma gång. Vi har samlat de bästa tipsen om bästa inredning för kök. Här hittar du bland annat info om hur du ska tänka gällande inredningsdetaljer, men också förvaring och avfallssortering.

Köksinredningsdetaljer – 7 tips som förgyller ditt hem

Att inreda ett kök kan vara ganska knepigt. I köket vill du troligtvis ha det rent och snyggt, samtidigt som du vill addera detaljer som höjer känslan och får köket att se hemtrevligt ut. Här får du tips om bra köks-inredningsdetaljer som lämpar sig utmärkt för köket och är både snygga och praktiska.

1. Köksmattor

Att ha en köksmatta i köket får ditt kök att kännas mer hemtrevligt och ombonat, men risken för att köksmattan får fläckar är mycket stor. Köksmattor kan med fördel placeras under ditt matbord, men har du ett avlångt kök kan det också vara fint med en längre köksmatta som löper genom hela rummet och gör golvet trevligare och mer behagligt att gå på.

2. Bra belysning

Bra belysning i köket är ett måste. Belysningen kommer inte bara att göra skillnad när du lagar mat eller sätter dig ner för att äta, utan det kommer också ha stor betydelse för att ha koll på maten som tillagas eller för att skapa en mysfaktor. Här är det rekommenderat att du satsar på både taklampa för köksbelysning i tak, men att du också investerar i bra köksbelysning för bänk så att du får en bra arbetsplats när du ska skära, hacka, skala eller kavla. I köket får du gärna kombinera starkare och svagare ljuskällor för bästa effekt. Vill du läsa mer om vad du ska tänka på kring belysning i kök kan du läsa Vi i Villas artikel om rätt belysning i ditt kök på deras hemsida.

3. Klassiska handtag

Det sägs att det är detaljerna som har betydelse och när det kommer till köket stämmer det till punkt och pricka. Något så litet som att byta ut handtag och beslag på dina köksskåp och lådor kan vara skillnaden som avgör hur ditt kök kommer att upplevas. På nätet kan du handla många fina handtag i alla olika stilar. Du kan bland annat hitta klassiska handtag såväl som gammaldags handtag och retro beslag till ditt kök. Handtag och beslag kan oftast kosta en del, men det är en investering som kommer höja ditt kök direkt och som ger dig precis den inredningsstil du vill ha.

4. Avfallssortering kök

Ett kök ska inte bara vara snyggt, utan det ska också vara praktiskt och enkelt att använda sig av. Något som är ett måste i alla kök är en smart och smidig avfallssortering. Köket kommer behöva en plats där du kan slänga dina matrester utan att de luktar eller står synliga i köket. VVS i Syd har avfallssortering för kök som du med fördel kan placera under diskbänken eller på annan plats som du önskar. Välj gärna en med ett funktionellt lock, så förhindrar du otrevliga lukter från att ta sig ut och spridas i resten av bostaden.

5. Fina gardiner

Naturligtvis ska även köket kännas ombonat och det kan du snabbt och enkelt lösa med några riktigt fina gardiner. Vilka gardiner du väljer att ha i ditt kök är naturligtvis upp till dig själv, men rekommenderat är att välja en färg som passar med resten av inredningen. Det kan till exempel vara en färg som går hand i hand med dina köksskåp eller gardiner som matchar med matbordet. Undvik gärna tunga gardiner som är tillverkade i sammet. Dessa gardiner får inte bara köket att kännas mindre, utan drar också till sig fett och matos på ett helt annat sätt.

6. Snygg förvaring

I köket kommer du att behöva förvara alla möjliga saker och ting. Är det något rum där förvaringen är mycket viktig så är det just i köket. Här ska du inte bara få plats med alla köksredskap som du behöver använda dig av, utan du ska också kunna förvara dina livsmedel på ett bra sätt. Förvaring till köket kan vara allt från fina glasburkar på arbetsbänken till praktiska lådor med lock för att förhindra att damm och insekter letar sig in. Har du tillräckligt med utrymme kan det även vara fint med en serveringsvagn där du ställer glasburkar med ris, pasta eller vad helst du känner.

7. Grönskande växter

I köket är det oftast en hel del liv och rörelse och det är något som inredningen bör avspegla. Att ha gröna växter i köket kommer inte bara att förbättra luften, utan det kommer också få ditt kök att se mer hemtrevligt ut. Satsa gärna på växter som inte har några problem med värme, eftersom kök kan bli varma vid matlagning. Vill du inte ha klassiska gröna växter kan du istället använda dig av färska örter. Antingen odlar du dina örter själv eller så köper du färdiga i kruka och ställer på lämplig plats.

Relaterade artiklar