Byta dörrhandtag - Snabb och enkel guide

Att byta dörrhandtag kan behöva göras om dörrhantaget går sönder eller om man helt enkelt vill ha snyggare handtag. Det går snabbt och är enkelt om man vet hur man ska göra. I den här guiden förklarar vi hur du enkelt byter dörrhantag, steg för steg.

Montera nytt dörrhandtag – steg för steg

Att byta handtag på innedörrar går fort och du behöver inte mer än några få verktyg. Nedan följer 7 punkter som du kan följa för att enkelt byta ut dina gamla dörrhandtag

1

Förberedelse och verktyg

Innan du börjar, se till att du har rätt verktyg och utrustning. Du behöver en skruvmejsel, ett nytt dörrhandtag, en borr om du behöver göra nya hål, ett måttband eller linjal, och eventuellt maskeringstejp för att skydda ytan runt dörren.

2

Ta bort det gamla

Börja med att försiktigt ta bort det befintliga handtaget. Lossa alla synliga skruvar som håller det på plats och var försiktig så att du inte skadar dörren eller området runtomkring.

3

Mät och markera

Är ditt nya handtag av samma sort som det befintliga kan du använda samma hål, om inte så behöver du markera ut var de nya handtaget ska monteras och eventuellt göra nya hål. Använd en blyertspenna eller maskeringstejp för att inte orsaka några skador på dörren.

4

Borra nya hål

Om det nya handtaget har andra mått än det gamla behöver du borra nya hål. Du kan eventuellt behöva spackla över de gamla hålen med snickerispackel, men om det nya handtaget täcker de befintliga hålen så behöver du inte göra något åt hålen.

5

Montering

Montera det nya handtaget. Se till att det sitter stadigt och säkert på plats. Dra åt skruvarna ordentligt, turas om att skruva på de olika skruvarna så att hantaget blir jämnt monterat

6

Testa handtaget

Öppna och stäng dörren flera gånger för att säkerställa att det nya handtaget sitter bra och fungerar som det ska. Kontrollera också att dörren låser ordentligt (om det finns ett låsvred).

Vad ska jag tänka på inför köp?

Det finns flera faktorer att tänka på för att välja rätt alternativ som passar dina behov och stilpreferenser. Här är några viktiga överväganden:

Stil och design

Tänk på den det nya handtaget ska passa utseendet för dörren den ska monteras på. Det finns många olika stilar att välja mellan, såsom modern, klassisk, antik och mycket mer.

Material

Handtag i metall, plast eller trä är de vanligaste varianterna. Beroende på vilket material du väljer kommer handtaget variera i pris, utseende och funktion. Generellt sett är plast billigast, metall mest hållbart och dörrhantag i trä väljs för utseendets skull.

Låshus

Vill du att dörren ska gå att låsa bör du välja ett dörrhandtag med lås. Det finns olika typer av låshus att välja mellan som exempelvis kan öppnas med nyckel eller vred.

Tillbehör

Fundera på om du behöver tillbehör som exempelvis en dörrhasp som är en enkel och vanlig säkerhetskomponent som används på många typer av dörrar.

Mått och passform

Se till att det nya handtaget har samma mått och monteringshål som det gamla för att undvika omfattande ändringar i dörren.