Olika typer av gångjärn

Gångjärn är en viktig komponent i många typer av dörrar, luckor och andra rörliga delar. Det finns en mängd olika varianter som är utformade för att passa olika ändamål och applikationer.

Olika beslag och deras funktioner

Beroende på vilken typ av lucka eller dörr som behöver öppnas och stängas behövs olika typer av gångjärn. Nedan ser du en lista med beskrivningar för de olika gångsjärnstyperna med information om hur de vanligtvis används.

Alla gångjärn i listan hittar du hos exempelvis specialbeslag.se, men du kan också vända dig till din närmsta byggvaruhandel – till exempel Byggmax eller Beijer brukar ha ett brett utbud.

Glasgångjärn

Glasgångjärn används främst för att montera glas- eller glasliknande material på ramar, dörrar och fönster. De är anpassade för vara varsamma mot ömtligt glas. De kan vara tillverkade av olika material där rostfritt stål och mässing är vanligt.

Användningsområden

De används ofta i butiker, hotell, kontorsbyggnader och bostäder där glaspartier används. De möjliggör enkel öppning och stängning av glasdörrar och fönster med en mjuk och smidig rörelse.

Grindgångjärn

Grindgångjärn är speciellt konstruerade för grindar och staket. De är vanligtvis kraftiga och robusta för att tåla den extra belastning och rörelse som uppstår när en grind öppnas och stängs. Välj mellan flera olika storlekar och former, inklusive svänggångjärn och teleskopiska varianter. De kan vara tillverkade av material som rostfritt stål eller galvaniserat stål för att motstå väderpåverkan.

Användningsområden

Den här typen är en viktig komponent för att säkerställa att grindar fungerar smidigt och säkert. De används ofta i både privata och kommersiella grindar, inklusive trädgårdsgrindar, infartssgrindar och industriella grindar.

Klaffgångjärn

Klaffgångjärn används när det finns behov av att fästa eller montera något som kan vikas upp eller ned, som en lucka eller en skiva. Beslagets har en roterande rörelse och kan ha enkla eller dubbla vikningspunkter. De finns i olika storlekar och material, inklusive rostfritt stål och zinkbelagd metall.

Användningsområden

De har många användningsområden, inklusive möbler, båtar, lådor, och andra ställen där det är nödvändigt att fästa en lucka eller skiva som kan öppnas och stängas.

Lamellgångjärn

Lamellgångjärn används för att fästa lameller eller lamellliknande komponenter på olika typer av strukturer. De har ett speciellt lamellformat som gör att de kan rotera och böjas i en vinkel, vilket är särskilt användbart när man skapar justerbara eller vikbara ytor. De kan tillverkas i olika material som rostfritt stål, aluminium eller plast beroende på applikationen och kraven på hållbarhet och vikt

Användningsområden

De används ofta inom möbelindustrin för att skapa justerbara ryggstöd på stolar och sängar, samt i andra konstruktioner där flexibilitet och rörlighet är viktiga egenskaper.

Ledgångjärn

Ledgångjärn är konstruerade för att möjliggöra rörelse längs en rak axel. De har vanligtvis två fästpunkter och tillåter enkel rotation i en enda riktning, vilket gör dem idealiska för dörrar och luckor som behöver öppnas och stängas i en rak linje. De är tillverkade av olika material, inklusive stål, mässing och zinkbelagd metall, beroende på användningsområdet och kraven på hållbarhet. De finns i olika storlekar och stilar för att passa olika applikationer, från små lådor till stora dörrar.

Användningsområden

Den här modellen används i många olika sammanhang, inklusive möbler, skåp, grindar och dörrar. De ger en pålitlig och smidig rörelse när det krävs linjär rörelse.

Lyftgångjärn

Lyftgångjärn, även kända som gasspjäll eller gasfjädrar, är en speciell typ som används för att stödja och kontrollera rörelsen hos tunga eller skrymmande luckor, lock och andra objekt. De använder komprimerad gas för att skapa en motståndskraftig kraft som gör att objektet kan lyftas eller sänkas jämnt och kontrollerat. Dessa varianter är vanligtvis tillverkade av rostfritt stål och finns i olika storlekar och styrkor för att passa olika applikationer.

Användningsområden

De används ofta i möbler som sängar och skåp med lyftlock, samt i bilar för att hålla motorhuvar och bagageluckor öppna.

Pinngångjärn

Pinngångjärn är en enkel och grundläggande variant som består av två delar som är anslutna med en pinne, tapp eller axel i mitten. De är en av de äldsta och mest använda formerna och finns i många olika storlekar och material.

Användningsområden

De används ofta i möbler, dörrar och fönster, samt i olika hantverksprojekt. En fördel är att de är enkla att installera och dessutom ger en grundläggande öppnings- och stängningsfunktion. De finns i olika former, inklusive raka, böjda och vinklade varianter, beroende på behoven hos den specifika applikationen.

Snap-in-gångjärn

Snap-in-gångjärn är en praktisk variant som är utformad för att enkelt fästas och tas bort från en yta utan behov av skruvar eller bultar. De har speciella fästdelar eller snäppmekanismer som gör att de kan "snäppas" på plats på ett enkelt och snabbt sätt.

Användningsområden

De används ofta i tillfälliga konstruktioner, som montrar, skärmar och andra tillfälliga strukturer där enkelt montage och demontering är nödvändigt. Välj mellan flera olika storlekar och material, inklusive plast och metall, beroende på användningsområdet.

Svänggångjärn

Svänggångjärn, även kända som svänghakar, används för att möjliggöra 180-graders rotation av en dörr, lucka eller annan rörlig del. De har en speciell design med två fästpunkter som tillåter objektet att rotera fritt i båda riktningarna. De är vanligtvis tillverkade av starka material som rostfritt stål eller mässing för att säkerställa stabilitet och hållbarhet

Användningsområden

Dessa varianter används ofta i dörrar, grindar och andra konstruktioner där det är nödvändigt att möjliggöra en bred öppning och stängning. En viktig funktion de har är att skapa en jämn och tillförlitlig rörelse för svängande objekt.

Specialgångjärn

Specialgångjärn är en kategori som är utformade för att möta specifika och specialiserade behov och applikationer. De kan variera kraftigt i design, material och funktion beroende på den unika uppgiften de är avsedda för.

Användningsområden

Den här kategorin kan exempelvis inkludera varianter för glasduschdörrar, båtdörrar, medicinska utrustningar, flygplansdörrar och mycket mer. Dessa varianter är ofta skräddarsydda för att passa exakt in i det specifika användningsområdet och måste möta höga krav på precision och kvalitet.

Copyright © 2022. Sonac.se | Alla rättigheter förbehållna.